Meble ze stali nierdzewnej i inne elementy kuchenne ze stali nierdzewnej cieszą się dużą popularnością głównie ze względu na wysokie standardy higieny i elegancki, nowoczesny wygląd. Mniej popularną cechą jest podatność na plamy, czy to odciski palców, plamy z kamienia, czy ślady zaschniętej wody. Jeśli jednak będziesz przestrzegać odpowiednich procedur, dbanie o sprzęt ze stali nierdzewnej będzie łatwe, zapobiegając niechcianym zadrapaniom i wydłużając jego żywotność. Oto wskazówki, jak prawidłowo czyścić i konserwować stal nierdzewną.
Elegancka powierzchnia ze stali nierdzewnej jest piękna tylko do momentu, gdy pojawią się na niej niechciane zadrapania, których trudno się pozbyć. Dlatego staraj się zapobiegać takim uszkodzeniom, stosując odpowiednie produkty. W żadnym wypadku, nawet jeśli powierzchnia jest mocno zabrudzona, nie używaj drucianej szmatki lub gąbki z grubą powłoką do czyszczenia urządzeń ze stali nierdzewnej. Szczotki, środki czyszczące na bazie piasku i pasty polerskie nieprzeznaczone bezpośrednio do powierzchni ze stali nierdzewnej są również zabronione.
Na rynku dostępne są specjalne produkty przeznaczone do czyszczenia i konserwacji powierzchni ze stali nierdzewnej. Zazwyczaj mają one postać pasty czyszczącej przeznaczonej specjalnie do stali nierdzewnej, którą nakłada się i po prostu wyciera szmatką. Następnie należy dokładnie spłukać powierzchnię czystą wodą i wytrzeć ją do sucha. Zaletą pasty do stali nierdzewnej jest to, że można nią usunąć nawet niewielkie zarysowania włoskowate.
Jeśli nie masz pod ręką specjalnego produktu, możesz użyć dowolnego z powszechnie dostępnych surowców. Soda oczyszczona to świetny sposób na zabrudzenia - wystarczy posypać nią powierzchnię ze stali nierdzewnej, a następnie wetrzeć. Po kilku minutach wystarczy spłukać powierzchnię i ją wysuszyć.
Tłuszczu można pozbyć się za pomocą octu, który usuwa między innymi kamień. Jeśli chcesz osiągnąć doskonały efekt, zalecamy połączenie octu ze wspomnianą wcześniej sodą oczyszczoną. Do osuszania idealnie nadają się ręczniki papierowe, które doskonale zasysają wilgoć, lub ściereczki z mikrofibry, które nie pozostawiają smug na powierzchni i sprawiają, że efekt czyszczenia jest jeszcze bardziej imponujący.
Nawet starsza powierzchnia ze stali nierdzewnej, która ucierpiała z powodu upływu czasu, może zostać częściowo odnowiona. Jeśli nie masz do dyspozycji specjalnych środków czyszczących, wystarczy pasta do zębów i olej do gotowania. Rozprowadź pastę, a następnie wypoleruj powierzchnię na sucho. Nałożenie lekkiej warstwy oleju do gotowania doskonale zakonserwuje powierzchnię.
Niewłaściwe czyszczenie, zwłaszcza stosowanie chemicznych środków czyszczących, które nie są odpowiednie dla stali nierdzewnej i ogólne zaniedbanie konserwacji może powodować rdzewienie nawet stali nierdzewnej. W tym przypadku zdecydowanie zalecamy stosowanie produktów specjalnie zaprojektowanych do usuwania rdzy, takich jak REVO Premium. Należy nałożyć produkt bezpośrednio na zabrudzoną powierzchnię, pozostawić na około 5 minut i spłukać wodą. W razie potrzeby powtórzyć procedurę.
Nasza rada: Do czyszczenia stali nierdzewnej wypróbuj również chusteczki nawilżane. Są one szczególnie odpowiednie do konserwacji trudniej dostępnych narożników, uchwytów, poręczy i innych obszarów o ograniczonym dostępie.
Wyposażymy Twoją firmę w 48h
B2B Partner sp. z o.o.
Królewska 65A/1
30-081 Kraków