Chciałbyś kompostować w swoim mieszkaniu, ale nie masz odwagi kompostować z dżdżownicami? Użyj kompostowania Bokashi! Jedna z najskuteczniejszych metod recyklingu organicznych odpadów kuchennych. Co dokładnie otrzymujesz z kompostowania Bokashi i co jest do tego potrzebne, napisaliśmy dla Ciebie w tym artykule.
Kompostowanie metodą Bokashi polega na beztlenowej fermentacji pozostałości organicznych - fermentacji bez dostępu powietrza. Skuteczne mikroorganizmy w mieszance bokashi aktywują się, gdy zmokną. Konieczne jest zatem ciągłe przeplatanie resztek organicznych warstwami mieszanki bokashi, którą zawsze dociskamy w pojemniku szpachelką, aby usunąć nadmiar powietrza z materiału i pojemnika oraz zapobiec powstawaniu czarnej pleśni.
Produktem wyjściowym kompostownika Bokashi jest następnie przefermentowana materia organiczna oraz płynny napar/herbata Bokashi - będąca produktem ubocznym kompostowania i służąca również jako doskonały naturalny nawóz wzmacniający. Znana jest również jako „herbata Bokashi”.
Po 2-4 tygodniach przefermentowaną materię organiczną można wykorzystać jako przyspieszacz kompostu lub zmieszać z glebą w celu poprawy jej jakości. Po 4 tygodniach masę można już stosować jako nawóz.
Wyposażymy Twoją firmę w 48h
B2B Partner sp. z o.o.
Królewska 65A/1
30-081 Kraków